SQL Server, veri tabanındaki verilerin güvenle ve bütünlük içerisinde depolanmasını ve aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından erişilebildiği için kurumsal ve kişisel çapta sıklıkla tercih edilen ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. Birbiriyle ilişkili verilerin düzenli bir şekilde kaydedilmesini ve bu verilerden beslenen uygulamalar tarafından ihtiyaç anında kullanımına olanak sağlayarak işletmelerin BT altyapılarındaki veri aktarımını sıkıntısız yönetmelerini sağlar. Windows tabanlı sunucular ve programlama dillerinde MSSQL en çok kullanılan veri tabanı tipidir.

SQL Server Management Studio Nedir?
SQL Server Management Studio, Microsoft tarafından SQL, SQL Linux ve SQL Azure veritabanlarını yönetmek için geliştirilmiş bir veri tabanı editördür. SQL Server, içerisinde veri tabanlarını yapılandırmak ve takip etmek için gerekli araçları bünyesinde barındırır. Veri tabanı içerisinde yer alan verilere erişmek, düzenlemek ve yeni veriler eklemek için SSMS kullanabilirsiniz.
SQL Server ve Management Studio Kurulumu
Buradaki linkten Microsoftun sitesine gidelim. Aşağıya kaydırdığımızda 2 tane free seçenek olduğunu görüyoruz. Developer ve Express.

Developer versiyonunda MS-SQL paralı versiyonlarının bize sunmuş olduğu tüm özellikler sunuyor ancak ticari amaçlar doğrultusunda kullanımı kısıtlıyor.
Express versiyonunda ise bazı kısıtlamalar mevcut ancak ticari amaçlarla kullanabilirsiniz.
Biz Express sürümüyle yolumuza devam edeceğiz.
- Download tuşuna basıp exe dosyasını indirin, çalıştırın,

- Basic tuşuna basın.

- Türkçe dil desteği olmadığı için bir hata verebilir. Yes tuşuna bastıktan sonra sağ alttaki Accept butonuna tıklayalım.

- Yeterli boş miktara sahip bir location seçtikten sonra Install tuşuna tıklayalım. Bu işlem biraz uzun sürebilir.

- İndirme tamamlandıktan sonra karşımıza gelen ekranda Connection String yazısının altındaki adresi kopyalayıp not defteri benzeri bir uygulamaya yapıştırdıktan sonra Install SSMS tuşuna tıklayalım.

- Bu sitede Download SSMS başlığının hemen altındaki linkten indirme işlemini başlatalım.

- Exe‘yi çalıştıralım.
- Lokasyonu belirledikten sonra Install tuşuna basalım.


Artık arama çubuğundan aratarak veya masa üstüne kısayol oluşturarak SQL Server Management Studio kullanmaya başlayabilirsiniz.